Ja, kanske. Det är en smaksak. Det några ser som skräp kanske någon annan hittar ett värde i. Här finner du gamla postningar som möjligen kan ha ett läsvärde. Jag sorterar bland mina gamla bloggar och fyller på efterhand. Det blir inga inlägg av dagbokstyp utan inlägg jag skrivit som omvärlsdsobservationer eller reflexioner över en eller annan företeelse och som inte är direkt tidsbundna. Det finns ingen besöksräknare här och går inte heller att kommentera. Den här bloggen finns för de som har sagt att de tycker om att läsa det jag skriver. Vill någon kommentera så gör det på andra platser där jag går att nå eller öga mot öga. Den kritiske läsaren med negativ inställning i allmänhet och till bloggande i synnerhet behöver inte alls besöka Återvinningen. Men ni andra är välkomna! Kanske gör någon ett fynd, det händer på såna ställen.

fredag 15 februari 2013

Skönheten hos en torraka

Skrivet i mars 2007 efter en av många skidturer denna vår nere på myren mot milspåret.

Som en skulptur.
Eller "törraga" som det heter på mitt hemlands tungomål. Det finns en särskild skönhet i naturen som man hittar hos det missformade, det krokiga och ålderstigna. Jag har alltid tyckt om gamla stubbar, torrakor, torkade vinterståndare och annat i den vägen. Men det måste vara sånt som har formats av tiden och inte av människan. OK, en stubbe kan ha fått hjälp av människohand för att bli stubbe, men vackrast är de som blivit till av storm eller av brand. Och att en torraka ofta är resultatet av en parasit, det glömmer jag så gärna. Undrar hur jag kommer att se på saken (om jag hinner vara med om det) när skogarna är fulla av torrakor av sorten pinus contorta efter skadesvamparnas härjningar i det fullskaleexperiment som contortaplanteringarna var.

Vridet
 Går man nära och tittar efter så blir man ännu mer fascinerad. Och är det verkligen så att de alltid vrider sej motsols?

Troligen har en och annan skidåkare fått undra i dag vad det är för dåre som har klafsat omkring i djupsnön flera meter från skidspåret...